„Cheesecake alla italiana“
Kľúčové je použiť ricottu (alebo kombináciu ricotty a mascarpone/cream cheese) a pridať citrónovú sviežosť.
inšpirácia na recept v talianskom štýle
Ingrediencie (na formu cca 20 cm)
-
250 g ricotty (celotučná)
-
200 g cream cheese (napr. Philadelphia)
-
100 g krupicového cukru
-
2 PL hladkej múky
-
1 vajce + 2 žĺtky
-
Kôra z ½ citróna + 1 PL citrónovej šťavy
-
1 ČL vanilkového extraktu
-
150 g sušienok (napr. digestívne)
-
60 g masla, rozpusteného
-
Na ozdobu: čerstvé figy alebo jahody, med, mandle (voliteľné)
(Tieto pomery sú upravené z talianskeho receptu.
Postup
-
Predhrejte rúru na 180 °C (alebo podľa potreby).
-
V miske rozdrvíme sušienky na jemno, zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes natlačíme na dno formy (s priemerom ~20 cm) – vznikne kôrka. Môžeme predpiecť 8-10 minút.
-
V samostatnej miske spojíme ricottu a cream cheese, pridáme cukor, múku, vajce + žĺtky, citrónovú kôru + šťavu, vanilku. Miešame len dovtedy, kým je hmota hladká — nepremiešavajte príliš, aby cheesecake nepraskol.
-
Nalejte náplň na predpečenú kôrku, vložte do rúry. Ideálne je piecť vo vodnom kúpeli („bain‐marie“) – vložte formu do väčšieho plechu a nalejte horúcu vodu okolo, aby sa steny formy dostali do kontaktu s vodou – pomáha to rovnomernému pečeniu a zabraňuje prasklinám.
-
Pečte približne 30-35 minút pri 180 °C (alebo podľa receptu). Potom vypnite rúru, nechajte koláč v rúre s pootvorenými dvierkami asi 45-50 minút, potom úplne vychladnite a následne nechajte stuhnúť v chladničke minimálne 3–4 hodiny, ideálne cez noc.
-
Nakoniec ozdobte podľa želania: čerstvé figy alebo jahody, posypané praženými mandľami, pokvapkané medom – tieto ozdoby vytvoria krásny taliansky charakter.
#talianskycheesecake #ricottacheesecake #italiancheesecake #cheesecakewithfruit #dessertlovers #homemadedessert #italianfood #dessertblog #bakinglove #talianskadobrota #sladkeblogovanie #foodphotography #cheesecakeheaven #ovocnycheesecake #pečeniedoma #sweetmoments #foodinspiration #talianskydesert #cheesecakerecept
#recept #sladkyrecept #dezert #peciemeradi #varimeslaskou #receptyzlasky #domacepecenie #slovenskyblog #foodblogsk #sladkeblogovanie #talianskydezert #cheesecakerecept #blogovanieslaskou #jedlomilujem
Komentáre
Zverejnenie komentára