„Cheesecake alla italiana“ -Taliansky cheesecake s ricottou a ovocím – jemný dezert ako z Ríma



  „Cheesecake alla italiana“

 

  Kľúčové je použiť ricottu (alebo kombináciu ricotty a mascarpone/cream cheese) a pridať citrónovú sviežosť.

  inšpirácia na recept v talianskom štýle 

 

Ingrediencie (na formu cca 20 cm)

  • 250 g ricotty (celotučná)

  • 200 g cream cheese (napr. Philadelphia)

  • 100 g krupicového cukru

  • 2 PL hladkej múky

  • 1 vajce + 2 žĺtky

  • Kôra z ½ citróna + 1 PL citrónovej šťavy

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 150 g sušienok (napr. digestívne)

  • 60 g masla, rozpusteného

  • Na ozdobu: čerstvé figy alebo jahody, med, mandle (voliteľné)

(Tieto pomery sú upravené z talianskeho receptu.


Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C (alebo podľa potreby).

  2. V miske rozdrvíme sušienky na jemno, zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes natlačíme na dno formy (s priemerom ~20 cm) – vznikne kôrka. Môžeme predpiecť 8-10 minút.

  3. V samostatnej miske spojíme ricottu a cream cheese, pridáme cukor, múku, vajce + žĺtky, citrónovú kôru + šťavu, vanilku. Miešame len dovtedy, kým je hmota hladká — nepremiešavajte príliš, aby cheesecake nepraskol.

  4. Nalejte náplň na predpečenú kôrku, vložte do rúry. Ideálne je piecť vo vodnom kúpeli („bain‐marie“) – vložte formu do väčšieho plechu a nalejte horúcu vodu okolo, aby sa steny formy dostali do kontaktu s vodou – pomáha to rovnomernému pečeniu a zabraňuje prasklinám.

  5. Pečte približne 30-35 minút pri 180 °C (alebo podľa receptu). Potom vypnite rúru, nechajte koláč v rúre s pootvorenými dvierkami asi 45-50 minút, potom úplne vychladnite a následne nechajte stuhnúť v chladničke minimálne 3–4 hodiny, ideálne cez noc.

  6. Nakoniec ozdobte podľa želania: čerstvé figy alebo jahody, posypané praženými mandľami, pokvapkané medom – tieto ozdoby vytvoria krásny taliansky charakter. 

     

    #talianskycheesecake #ricottacheesecake #italiancheesecake #cheesecakewithfruit #dessertlovers #homemadedessert #italianfood #dessertblog #bakinglove #talianskadobrota #sladkeblogovanie #foodphotography #cheesecakeheaven #ovocnycheesecake #pečeniedoma #sweetmoments #foodinspiration #talianskydesert #cheesecakerecept

    #recept #sladkyrecept #dezert #peciemeradi #varimeslaskou #receptyzlasky #domacepecenie #slovenskyblog #foodblogsk #sladkeblogovanie #talianskydezert #cheesecakerecept #blogovanieslaskou #jedlomilujem 

Komentáre