Chrumkavé tacos s bravčovým bokom (podľa Enriqua Olveru)
Ingrediencie (4 porcie):
Na bravčový bok:
-
1 kg bravčového boku
-
240 ml extra panenského olivového oleja
-
240 ml lojového tuku (alebo iného tuku na varenie)
-
3 strúčiky cesnaku, roztlačené
-
1 biela cibuľa, na hrubo nasekaná
-
2 sušené chilli papričky (morita alebo čípotle)
-
2 čajové lyžičky soli
Pico de Gallo (salsa):
-
250 g cherry paradajok, jemne nasekané
-
115 g tomatillos (alebo zelené paradajky), ošúpané a nasekané
-
1/2 malej červenej cibule, jemne nasekané
-
1 sušená chilli paprička chile de árbol, rozdrolená
-
60 ml mexického piva
-
60 ml čerstvej limetkovej šťavy
-
Soľ podľa chuti
Na tacos:
-
1 lyžica (15 ml) rastlinného oleja
-
cca 12 kukuričných tortíl
-
limetkové klinčeky na podávanie
Postup
-
Predhrej rúru na 120 °C.
-
V hrnci zmiešaj bravčový bok, olivový olej, lojový tuk, cesnak, cibuľu, chilli a soľ. Jemne priveď do varu, potom hrniec prikry a daj do rúry. Pomaly peč 3 hodiny, až je mäso veľmi mäkké.
-
Keď je bravčový bok uvarený, vyber ho z tuku a nechaj chvíľu vychladnúť.
-
Priprav pico de gallo: zmiešaj paradajky, tomatillos, cibuľu, chili, pivo, limetkovú šťavu a soľ podľa chuti.
-
Na panvici zahrej lyžicu oleja. Polož kúsok bravčového boku kožou nadol a zatlač druhou panvicou alebo ťažkým predmetom. Opekaj asi 10 minút, kým koža nebude zlatohnedá a chrumkavá.
-
Nakrájaj mäso na tenké pásiky (asi 0,5 cm hrubé).
-
Na každú tortilu polož kúsky bravčového boku, pridaj pico de gallo a podávaj s limetkovým klinčekom.
Tipy:
-
Tacos podávaj čerstvé, koža je najchrumkavejšia hneď po opečení.
-
Ak chceš extra pikantné, pridaj viac sušených chilli do pico de gallo.
Komentáre
Zverejnenie komentára