Pečená morčacia koruna s konfitovanými nohami - Vianočný recept od francúzskeho šéfkuchára Michela Rouxa Jr.
Pečená morčacia koruna s konfitovanými nohami
Vianočný recept od francúzskeho šéfkuchára Michela Rouxa Jr. – pečená morčacia koruna s konfitovanými nohami. Dokonale chrumkavé, šťavnaté mäso s jemnou citrónovo-bylinkovou arómou, ktoré očarí každého pri sviatočnom stole.
Ingrediencie
-
1 voľne chovaná morka (koruna) cca 5-6 kg.
-
1-2 veľké hrste hrubej morskej soli.
-
5 snopov čerstvého tymiánu.
-
1,5 kg kačacieho tuku (alebo iného tuku vhodného na konfitovanie).
-
150 g nesoleného masla, zmäknutého.
-
Kôra z 1 citróna, jemne nastrúhaná.
Postup
-
Odstráňte kosti z koruny: najmä wishbone (Y-tvarová kosť medzi krkom a prsiami) vyberte opatrne.
-
Nohy (stehno + stehienka) od koruny oddelte: odrežte kĺb medzi telom a nohami.
-
Nohy uložte na tenkú vrstvu soli v ohňu-odolnej nádobe, posypte tymiánom a soľou, nechajte pôsobiť ~1,5 hodiny, potom osušte.
-
Zohrejte kačací tuk, zalejte nohy tak, aby boli úplne ponorené, prikryte papierom na pečenie tak, že sa dotýka tuku, a potom pečte pri cca 140 °C (ventilátor 120 °C) približne 3½ hodiny, kým nohy nie sú jemné. Potom nechajte v tuku vychladnúť, odložiť a môžete uchovávať v chladničke až mesiac.
-
Medzitým pripravte morku-korunu: odrežte vystupujúce časti panvy a chrbtice, aby koruna vyzerala čistá. Zmes masla, soli, korenia a citrónovej kôry vtlačte pod kožu na prsia.
-
Predhrejte rúru na 220 °C (ventilátor 200 °C). Morku vložte do pekáča a pečte 15 minút, potom znížte teplotu na 160 °C (ventilátor 140 °C) a pečte približne 1 h 45 min alebo kým vnútorná teplota najhrubšej časti prsníka neukáže, že je hotové (šťavy musia byť jasné) – a zároveň máte nohy konfitované pripravené na servírovanie.
-
Po upečení nechajte morku odpočívať aspoň 30 minút pred krájaním. Nohy vytiahnite z tuku, dôkladne vyčistite, opečte v rúre pri 190 °C cca 10-15 minút, potom zvýšte na 210 °C ešte asi 5 minút, kým koža nebude chrumkavá.
-
Podávajte morku korunu spoločne s konfitovanými nohami – má to vizuálny dopad + výnimočný chuťový zážitok.
#vianocnerecepty #vianocnejedlo #francuzskakuchyna #MichelRouxJr #pecenamorka #konfitovanemaso #vianocnavecera #gourmetrecept #chrumkavapecen #luxusnareceptura #foodblogsk #receptdnavianoce #vianocnastol

Komentáre
Zverejnenie komentára