Vajcia a cholesterol – fakty

 



Vajcia a cholesterol – fakty

  • Kedysi sa vajciam vyhýbali kvôli vysokému obsahu cholesterolu v žĺtku (asi 200 mg/kus).

  • Dnes sa však vie, že cholesterol z potravy má oveľa menší vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, než sa kedysi myslelo.

  • Väčší problém sú nasýtené tuky a trans-tuky (napr. v údeninách, masle, vyprážanom jedle), ktoré stimulujú tvorbu „zlého“ LDL cholesterolu.

  • Vajíčka sú bohaté na bielkoviny, vitamíny B, D, A, cholin (podporuje mozog) a antioxidanty luteín a zeaxantín (prospešné pre oči a cievy).


🍳 Koľko vajec denne alebo týždenne?

  • Zdravý človek: 1 vajce denne je úplne v poriadku.

  • Pri zvýšenom cholesterole: 4–6 vajec týždenne (vrátane tých v jedlách ako palacinky, koláče, cestoviny).

  • Ak máš veľmi vysoký LDL cholesterol alebo genetickú poruchu (familiárnu hypercholesterolémiu), je lepšie sa poradiť s lekárom — niektorým ľuďom cholesterol z vajec zvyšuje hodnoty výraznejšie.


Tipy, ako ich pripravovať zdravo:

  • Vyhni sa vyprážaniu na masle alebo slanine.

  • Použi olivový olej alebo dus vajcia v pare či pošíruj.

  • Kombinuj ich so zeleninou, avokádom, celozrnným chlebom, bylinkami.

  • Vynechaj spracované mäsové prísady (slanina, párky) – tie sú skutočným problémom pre cholesterol.

Komentáre